Syftet med Ledprotesregistret
Ledprotesregistret finns till för att du som patient ska få bästa möjliga vård när du får en knä- eller höftprotes inopererad. Registret gäller operationer där man får en knä- eller höftprotes på grund av ledsjukdomar som till exempel artros. Artros är en sjukdom som framför allt drabbar ledbrosket. Den orsakar smärta och minskad rörlighet. Registret gäller också operationer där man får en höftprotes på grund av brott på lårbenshalsen. I Ledprotesregistret registreras även knäosteotomier. Det är operationer som görs för att avlasta en skadad ledyta i knäleden eller för att rätta till en felställning.
För en stor majoritet av patienterna blir operationen mycket lyckad, men en del drabbas av komplikationer och ett fåtal måste opereras igen för att få protesen utbytt.
Få omoperationer
Ledprotesregistrets föregångare har länge samlat data om patienterna, operationerna och resultatet av operationerna. Det har gjort att man kunnat dra slutsatser om vilka metoder och vilka typer av ledproteser som ger bäst resultat. Som en följd av detta har antalet patienter som måste opereras igen kunnat hållas nere på ett minimum. I jämförelse med andra länder har Sverige mycket låg frekvens omoperationer.
Ledprotesregistret undersöker inte bara hur väl olika knä- och höftproteser fungerar. Hela vårdprocessen granskas. Vårdprocessen handlar om vilka patienter som väljs ut för operation, vilken vård de får före operationen, vilken information de får, hela skeendet omkring själva operationen och rehabiliteringen efteråt.
Med hjälp av Ledprotesregistret kan kliniker upptäcka om de får sämre resultat än andra kliniker av sina operationer. De kan undersöka var brister finns i vårdprocessen och åtgärda dem.
Enkäter ger värdefull information
Du som patient får fylla i en enkät om dina besvär före operationen och sedan igen efter operationen. Det ger oss mycket värdefull information om hur bra vården fungerar. Ju fler enkäter vi får in desto säkrare slutsatser kan vi dra. Dina svar är mycket viktiga för att patienter som kommer efter dig ska få bättre vård.
Vi håller just nu på att försöka ta reda på vilka patienter som kommer att ha störst nytta av operationen. Det kommer att kunna ge ett bra underlag för samtal mellan läkare och patient inför en eventuell operation. En annan fråga vi arbetar med är skillnader i landet när det gäller ledprotesoperationer. I vissa landsting opererar man fler patienter i förhållande till folkmängden än i andra. Det finns också skillnader när det gäller vilken förbättring patienterna upplever efter operationen. Olika landsting har olika vårdprocesser. Med hjälp av data i Ledprotesregistret vill vi kunna visa hur vårdprocessen ska utformas på allra bästa sätt.
För patienter