Riskkalkylator kan värdera risk inför höftprotesoperation
2022-06-01En protesinfektion innebär att patienten måste genomgå en eller flera omoperationer och få antibiotika under lång tid. Patienten måste vanligen ligga på sjukhus minst två veckor och antibiotikabehandlingen ger ofta biverkningar.
– För de flesta som drabbas av den här komplikationen blir slutresultatet inte så bra som det normalt blir. De har ofta kvarvarande värk, sämre rörlighet och sämre gångfunktion, säger Ola Rolfson, professor i ortopedi vid Göteborgs universitet och registerhållare för Ledprotesregistret.
Ola Rolfson är en av forskarna som tagit fram den statistiska modellen för riskkalkylatorn. En annan är Erik Bülow, doktor i medicinsk basvetenskap och senior statistiker på Registercentrum Västra Götaland. Han berättar att risken generellt är låg att drabbas av protesinfektion, i genomsnitt cirka 2,5 procent. Men beroende på patientens egenskaper kan den vara högre, kanske över 6 procent.
– Tidigare har man inte haft möjlighet att individanpassa beräkningar för risk, men med hjälp av vår statistiska modell kan man skatta risken utifrån patientens egenskaper, säger Erik Bülow.
Riskkalkylatorn bygger på data från 88 000 höftprotesopererade patienter som finns i Ledprotesregistret.
– Fördelen med våra register är att de innehåller väldigt mycket data som vi kan basera en riskberäkning på, säger Erik Bülow.
God förutsägelseförmåga
Forskarna valde ut ett antal riskfaktorer med god förutsägelseförmåga för riskkalkylatorn.
– De skulle inte vara för många och de skulle vara lätta för patienten själv att känna till, säger Erik Bülow.
Slutligen baserades modellen på ålder, kön, orsaken till proteskirurgi, längd och vikt, ett antal olika typer av samsjuklighet och ASA-klass, en skattning av hälsa som görs i samband med operation.
Erik Bülow har spelat in en video som ger en populärvetenskaplig sammanfattning av den vetenskapliga studien och förklarar riskkalkylatorn: https://www.youtube.com/watch?v=T0qfHTvBEs4
Så småningom kommer riskkalkylatorn att lanseras på Ledprotesregistrets hemsida.
– Det här verktyget kan ge en samlad bild av flera riskfaktorer som kan användas i diskussionen mellan läkare och patient för att värdera risker och nytta med en höftprotesoperation. Enkelheten i verktyget kan hjälpa patienter att bättre förstå den individuella risken, säger Ola Rolfson.
Riskberäkningen kan vara till hjälp för patienter som är oroliga för infektion trots att deras risk är väldigt låg. För patienter med högre risk kan man diskutera åtgärder som kan sänka risken. Till exempel är övervikt och dåligt kontrollerad diabetes problem som går att påverka.
Charlotta Sjöstedt
Prediction of Early Periprosthetic Joint Infection After Total Hip Arthroplasty
Clinical Epidemiology, 2022-03-04